Crisismanagement bij festivals: niet alle risicos uitsluiten

17 - 09 - 2014

In de komende zomermaanden bezoeken zo’n 1,2 miljoen mensen een festival in Noord-Brabant. Jaarlijks zijn er 138 festivals in de provincie. Maar hoe worden deze menigten gehandhaafd? En in hoeverre zijn incidenten te voorkomen?

HIER het originele artikel

Festivals zijn niet alleen een leuk uitje, maar voor sommige mensen is het gewoon werk. Menno van Geelen is kwartiermaker van Urban Crowd Management (UMC), een bedrijf dat diensten op het gebied van crowd management aanbiedt. Van beveiliging tot advisering. Daarnaast is Van Geelen eigenaar van Blue Star Security uit Breda dat bij meerdere festivals en evenementen in Brabant aanwezig is. Wat zijn de risico’s tijdens een festival? Van Geelen:

Capaciteit
"Het gaat vooral over capaciteiten die niet op elkaar afgestemd zijn. Het maakt niet uit op welke locatie een festival of evenement plaatsvindt. Er is altijd een moment van piekbelasting, bijvoorbeeld als iedereen op hetzelfde tijdstip van het terrein af wil gaan. Deze piek moet adequaat worden opgevangen. Zo kunnen er bijvoorbeeld problemen in het wegennet ontstaan. Daar zijn verkeersregelaars erg belangrijk. De lokale kennis die UMC draagt hier ook aan bij.”

Weer
Ook het weer heeft een grote invloed op evenementen volgens Van Geelen. "Kijk bijvoorbeeld naar wat er bij PinkPop gebeurde. Ineens stonden er honderden 'experts' op die Jan Smeets wilden vertellen hoe hij het aan had moeten pakken.  Met de kennis en informatie die ik heb, was wat ze daar gedaan hebben een goede beslissing.” Er waren volgens Van Geelen voldoende bliksemafleiders aanwezig. Bovendien is de bezoekers verteld dat ze genoeg afstand moesten houden van stalen constructies. “Achteraf kritiek geven is makkelijk. Risico's houdt je altijd, zeker gezien het aantal bezoekers op zo'n festival.  In Nederland kunnen we daar weleens in doorschieten: we willen alles voorkomen. Maar dat kan gewoon niet."

Daarnaast kan het weer  ook nog andere invloeden hebben op een festival.  "Denk bijvoorbeeld maar aan bezoekersaantallen. Als het lekker weer is kunnen er in plaats van twee duizend ineens twaalf duizend mensen op een avond als Palm Parkies afkomen. Daar moet de organisatie zich op voorbereiden."

Scenario's
Rene Hopmans van evenementenorganisatie Focus Events probeert zich op zoveel mogelijk verschillende scenario’s voor te bereiden. “Aan de hand van een van te voren opgesteld calamiteitenplan kan op alle mogelijke scenario’s ingegrepen worden door de beveiliging, die in korte lijn staat met een professioneel team van verplegenden. Daarnaast is er ook nauw contact met de politie en met ons als organisator. Wij maken ook afspraken met leveranciers over het mogelijk opschalen van faciliteiten aan de hand van weersvoorspellingen en bezoekersaantallen.”

Voorbereiding
Volgens Van Geelen is het euvel in hoeverre je je als organisatie goed kunt voorbereiden op veranderlijke dingen als het weer. "Je kunt als organisatie wel kijken naar wat je doet met goed en met slecht weer. Het hoeven niet altijd drastische maatregelen te zijn. Als het mooi weer is, laat dan bijvoorbeeld teams met zonnebrand rondlopen en laat mensen toch een flesje drinken mee naar binnen nemen. Bij slecht weer kun je bijvoorbeeld zorgen dat er genoeg thermodekens paraat zijn. Maar je kunt je niet overal op voorbereiden, het weer kan altijd nog onverwachts omslaan."​

Festivaltips


-Doe goede schoenen aan, met een goed profiel.


-Als je met je kinderen gaat: maak een foto als ze aangekleed zijn op de dag zelf, zo heb je een recente foto van hoe ze er op dat moment precies uitzien mochten ze kwijtraken.


-Doe je kinderen een polsbandje met telefoonnummer om.


-Als het mag, neem eten en drinken mee. Zorg dat je niet onverhoopt zonder komt te zitten.


-Zorg dat je altijd cash geld bij je hebt. Er kan altijd een pinstoring plaatsvinden.


-Neem een jasje of vestje mee, ook al wordt er geen slecht weer verwacht. Niets is zo veranderlijk als het weer.