Agressie uitgaanspubliek onder invloed

13 - 04 - 2013

Agressie uitgaanspubliek onder invloed loopt de spuigaten uit.

Geweld in het uitgaansleven heeft vaak met drank en drugs te maken. Hoe ga je om met iemand die dronken is, of flink doorgesnoven? Dat is de grote vraag voor veiligheidspersoneel. En die onwetendheid kan dodelijke gevolgen hebben.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut en Bureau Beke blijkt dat politieagenten, uitsmijters en ander veiligheidspersoneel symptomen van drugsgebruik vaak niet herkennen. Met alle gevolgen van dien.

Door het lint
Het gevaar zit hem in de benadering. Door drugs en alcohol komen stappers in een 'opwindingsdelier' terecht: hierdoor kunnen ze totaal door het lint gaan, extreem agressief worden en zich letterlijk doodvechten.

Maar, benadrukken de onderzoekers, zo'n opwindingsdelier moet wel worden herkend. Veiligheidspersoneel moet volgens de onderzoekers onderscheid leren maken tussen 'normaal' agressief gedrag (getriggerd door bepaalde sfeer, een persoon of incident) en agressie vanuit een opwindingsdelier (extreem ongericht gedrag dat puur veroorzaakt is door middelengebruik).

Fysieke kracht
Dat onderscheid is belangrijk, want iemand die in een opwindingsdelier zit, is met fysieke kracht bijna onmogelijk onder controle te krijgen. In plaats van fysieke kracht te gebruiken, zou veiligheidspersoneel volgens de onderzoekers dan veel beter de hulp van een arts in kunnen roepen. Die zou de herrieschopper dan bijvoorbeeld een verdoving kunnen geven. Zo escaleert het geweld niet.

Ervaring en extra training is de enige manier om de agressie goed in te kunnen schatten, zeggen de onderzoekers.

Bluestar Security & Services
Omdat Bluestar veel opereert in de horecabeveiliging en op evenementen worden periodiek al onze beveiligers aanvullend getraind op het gebied van omgaan met alcohol en drugs en fysieke weerbaarheid.
Communicatie is en blijft in veel gevallen toch het sleutelwoord. Ook hier is binnen de permanente educatie bij Bluestar ruime aandacht voor. Zie hiervoor onze eigen pagina

Bron artikel: NOS