Interview gegeven aan BredaVandaag.nl

21 - 02 - 2013

Afgelopen vrijdag heeft Bluestar Security in de persoon van eigenaar Menno van Geelen meegewerkt aan een interview over de veiligheid tijdens stapavonden en evenementen in de binnenstad van Breda

Het artikel naar aanleiding van het gegeven interview is hieronder te lezen.

21/02/2013 Tijd: 13:02 Auteur: Wijnand Nijs

CENTRUM - De Bredase politie zou meer samenwerking moeten zoeken met de horecabeveiligers. Op die manier zou adequater ingespeeld kunnen worden op incidenten in de binnenstad en tijdens evenementen zoals Koninginnendag en het Jazz Festival, ook in combinatie met camerabeelden. Dat stelt Menno van Geelen van het Bredase beveiligingsbedrijf Bluestar Security.

Volgens Van Geelen zijn legio kansen tot samenwerking. “Het begint met communicatie. Bijvoorbeeld door alle horecabeveiligers en de politie via een portofoon op hetzelfde kanaal te laten communiceren. Natuurlijk niet iedereen op een hoop want dat wordt onoverzichtelijk en chaotisch maar middels een keurige verdeling.”

Beveiliger inseinen

Op die manier kan de politie beveiligers inschakelen als ze zelf met een incident bezig zijn. “Tijdens uitgaansavonden worden de camerabeelden in het centrum bekeken. Als degene die deze beelden bekijkt, ziet dat er iets gebeurt, maar tegelijkertijd ook weet dat de politie druk is, kan hij een beveiliger inseinen.”

Dat had ook kunnen gebeuren bij de mishandeling eind december in de St Annastraat, waarbij drie mannen een jongen beroofden en meesleepten, meent Van Geelen.

Op die manier zouden particuliere beveiligers verder kijken dan de voordeur van hun opdrachtgever. Dat mag best, denkt Van Geelen. “Het is sowieso niet meer van deze tijd om te denken dat je verantwoordelijkheid ophoudt als je de klanten bijvoorbeeld na sluitingstijd buiten hebt staan. Die mag je best aanspreken op hun gedrag op straat.”

En je kunt dus, voor een veiliger uitgaansklimaat, ook best de politie te hulp schieten, stelt Van Geelen. Voor de politie zou er alleen al winst inzitten als ze de communicatie tussen de verschillende beveiligers zouden kunnen meeluisteren. “Dan horen ze meteen als er ergens iets aan de hand is, ook als ze daar net voorbij gelopen zijn. Voor beveiligers zou het tijd schelen als ze niet het speciale horecanummer van de politie hoeven te bellen, maar gewoon via de portofoon om assistentie kunnen vragen. Op die manier kunnen beveiligers elkaar ook collegiaal helpen.”

Horecanummer

Het horecanummer van de politie is bij grote drukte in de binnenstad zoals bijvoorbeeld carnaval en Koninginnendag net zo lastig bereikbaar als normale mobiele telefoonverbindingem, stelt Van Geelen. “Een onafhankelijk communicatienetwerk middels portofoons vergroot dan de slagkracht bij beveiligers en politie.”

Samenwerking tussen politie en particuliere beveiligers mag gek klinken, maar is dat niet. “Kijk naar bedrijventerreinen. Daar wordt al samengewerkt tussen politie en beveiligers die daar surveilleren. Die beveiligers kunnen al verdachte kentekens checken bij de politie”, zo weet Van Geelen.

Partners Maar ook in andere regio’s is de scheidslijn tussen politie en particuliere beveiliger anders. “Wij werken ook geregeld in de regio Rotterdam als evenementenbeveiligingsorganisatie. Daar waarschuwt de politie bijvoorbeeld ook als er een groep zich misdraagt en richting het terrein komt. Op die manier ben je veel meer elkaars partner.”

Een van de barrières die nog wel genomen moet worden is die van het wederzijdse vertrouwen. “Nu controleert de agent met wie je in de loop van de avond wellicht moet samenwerken ook je beveiligingspapieren. Dat wekt niet echt vertrouwen”, weet hij. “Dat zou op een andere manier moeten.”

Nog een tipje van Van Geelen. “Een tijdje terug was er weer een amok-training in de Visserstraat. Naast de politie, zouden ook horeca en de beveiligers daar veel meer bij betrokken moeten worden. Die moeten het ‘s avonds ook samen doen.”

Persoonsgebonden keurmerk “De gemeente Breda gaat vanaf 1 juli voor alle horecabeveiligingsorganisaties in Breda het Keurmerk Horecabeveiliging verplicht stellen”, weet hij. Een prima initiatief , vindt hij. “Blijft dat dit nog niets zegt over de kennis, kunde en vaardigheden van de horecaportiers in de binnenstad. Daarom ben ik met brancheverenigingen, gemeentes en politiekorpsen in het land in gesprek om te komen tot een persoonsgebonden Keurmerk voor Horeca- en Evenementenbeveiligers.”

Tijd om dit aan de orde te stellen in overleg tussen horeca, gemeente en beveiligers. “Want er liggen echt kansen”, besluit Van Geelen.

Artikel op de site van BredaVandaag.nl: klik hier