"Over de schouder meekijken"

03 - 02 - 2014

Op gezette tijden vertelt een beveilig(st)er van Bluestar Security over een van zijn/haar belevenissen tijdens het werk.

Op een regenachtige vrijdagavond stap ik in de auto en rijd ik naar de klus van deze avond: de beveiliging van een horecagelegenheid.

Daar aangekomen, zoek ik mijn spullen bij elkaar: portofoon, in-ear spreek-luister setje, zaklampje en sleutel om alle deuren in het gebouw te kunnen openen en sluiten.

Met de aanwezige leiding spreek ik kort de bijzonderheden van de avond door. Geen verrassingen want een paar dagen van te voren ontving ik net als de crew een briefing per mail.

Over de portofoon hoor ik roepen "we gaan over 5 minuten open" ik bevestig dat ik dit gehoord heb en gebruik dit bericht gelijk als een "portotest" bericht. Zo weet ik dat mijn communicatiemiddelen ook werken. Vanuit de crew komt er nog iemand bij mij staan aan de deur. We verdelen snel de taken: ik controleer alle kaartjes en id bewijzen en de collega zal bij iedereen boven de 18 een bandje omdoen zodat ze bij de bar ook alcoholhoudende dranken mogen bestellen.

De sfeer zit er al meteen goed in. Er is gelijk al aanloop van bezoekers, ondanks het druilerige weer van deze avond. Iedereen heeft zin de avond, dat merk je altijd al snel aan de vrolijke gezichten en gesprekjes. Een paar keer komt er iemand van de crew voorbij lopen die vraagt of we wat willen drinken en een paar minuten later worden deze gebracht. Wat een topservice en dan zijn we niet eens bezoekers!

Na een uurtje of twee en al vele bezoekers, rokers en bandleden in- en uitgelaten te hebben, komen er nog twee nieuwe bezoekers aan. De man komt richting de deur gelopen en zegt op een geïrriteerde toon dat hij op de gastenlijst staat en wil zonder mijn antwoord af te wachten gewoon doorlopen. Ik houd de man tegen en verwijs hem kordaat maar netjes richting de kassa alwaar de gastenlijst ligt van de avond. De vrouwelijke bezoekster die bij de man hoort, loopt richting de kassa en de man zegt op een geïrriteerde en poging tot intimidatie tegen mij "dat hij gewoon naar binnen gaat".

De man blijft druk uitoefenen op mijn arm om door te willen lopen en vertelt dat hij "17 jaar bij de buren gewerkt heeft als portier en dat hij weet hoe het werkt". Mij is gelijk duidelijk waarom zoveel mensen altijd klachten hadden over deze horecagelegenheid als het gaat om het beveiligingspersoneel, ik houd echter wijselijk mijn mond. Nu hij merkt dat zijn houding geen effect sorteert, gooit hij het over een andere boeg. Ineens is hij een soort van vriendelijk en schudt mij de hand. Zijn vrouwelijke partner komt erbij staan. Het is mij nog steeds niet duidelijk of ze nu wel of geen kaartjes hebben maar ik maak de man duidelijk dat hij niet naar binnen mag. De man eist "vriendelijk" een uitleg en deze krijgt hij van mij: zijn houding, uitspraken en soortement van dreigement zijn bij mij in het verkeerde keelgat geschoten en daarom mag hij zijn avond ergens anders door gaan brengen. Een aantal bezoekers en medewerkers horen van een afstandje het relaas aan en hun lichaamshouding maakt mij duidelijk dat als de man verder problemen zoekt, ik kan rekenen op spontane back-up. De man zegt "dit buiten wel even op te zullen lossen" en wil mij aan mijn jas mee naar buiten trekken. Ik stond al op scherp dus deze actie verrast mij niet. Gelijk staan er al 2 omstanders bij en via de portofoon roep ik er assistentie bij. Binnen luttele seconden staan er nog 3 collega's bij en gezamenlijk werken we de man bij de deur weg. Ook de dame zie zich er nu mee bemoeit wordt kordaat weggehaald bij de deur.

De man blijft uitdagen en ik haal alle bezoekers en crew naar binnen en trek de deur dicht. Als de angel eruit halen betekent dat wij even uit het zicht moeten om het zo zonder een hoop ellende op te lossen dan kies ik daarvoor. Na ongeveer 10 minuten zien wij dat ze opgehaald worden door een taxi en kan alles weer normaal verder lopen.

Ik maak een rondje en bedank iedereen die geholpen heeft voor de spontane bijval en het feit dat iedereen netjes gehandeld heeft.

Gelukkig verloopt de rest van de avond zonder incidenten waarbij mijn assistentie nodig is. Al met al een geslaagde avond en, al worden wij als beveiligingspartij extern ingehuurd, blij dat we onderdeel zijn van een topteam, chapeau!